Helt naturlig sjokoladebullshit

Nidar lanserte for et drøyt års tid siden melkesjokoladen Bergene Melk, som de hevder er den første helt naturlige melkesjokoladen på det norske markedet, og uten kunstige tilsetningstoffer. For en som har samme forhold til sjokolade som avisenes vinspaltister har til vin – og er minst like snobbete på området – er Nidars reklame et stjerneeksempel på hvordan begreper som “naturlig” brukes som bullshit overfor forbrukere som ikke har kunnskapen til å skille klinten fra hveten.

For hva er nå en naturlig sjokolade?

Bergene Melk er ikke økologisk. Diskusjonen om hvorvidt økologiske varer faktisk er bedre enn andre kan tas en annen gang, men mange forbrukere ville nok forvente at en ”helt naturlig” sjokolade var økologisk. Men det er den altså ikke.

Det som gjør Nidars sjokolade “helt naturlig” er at de bruker ekte vanilje som smakstilsetning, i stedet for kjemisk fremstilt vanillin. Resten er kakao, sukker og melk som i alle andre sjokolader. Det de ikke nevner i reklamen er at vanillin er den kjemiske hovedbestanddelen og viktigste smaksgiveren også i ekte, naturlig vanilje. Som pasjonert sjokoholiker er jeg enig i at ekte vanilje smaker best – men forskjellen skyldes at vanilje også inneholder andre stoffer. Noe spesielt fryktelig og ”kjemisk” er vanillin altså ikke.

Stor ståhei for nesten ingenting der altså.

Men – sjokoladen inneholder også ett stoff til: Lechitin, E322, som brukes som emulgator (for å få sjokoladen til å blande seg skikkelig). Lechitin utvinnes av oljer fra planter som soya (vanligst), raps og solsikke ved hjelp av en kjemisk prosess som involverer heksan – også kjent som en viktig bestanddel i bensin. Den eneste forskjellen er at lechitin utvinnes, mens vanillin produseres.

En “helt naturlig” sjokolade burde kanskje heller ikke inneholde lechitin? Det krever litt mer arbeid å lage, men mange produsenter gjør det.

Og sjokoladen, hvordan er den?

Smaken er kanskje som der du vet, men Bergene melk er etter min mening som det meste av norsk melkesjokolade: Svært søt (den består av halvparten sukker) og klissete, og smaker tydelig billige Forastero-kakaobønner. Ikke noe for oss som vet bedre.

For selvsagt finnes det bedre å få tak i. Det er nemlig rett og slett ikke sant når Nidar påstår at dette er den ”første naturlige melkesjokoladen” på det norske markedet. Tar man en tur til nesten en hvilken som helst helsekostbutikk eller delikatessebutikk finner man både mørke og melkesjokolader som både er minst like naturlige – mange er både økologiske og uten lechitin – og mye bedre: de inneholder mindre sukker og er laget med bedre kakaobønner. Valrhona, Domori, Vivani og Green&Blacks er alle merker som har levert varer som både er ”mer naturlige” og slår Bergene Melk på smak, og har gjort det lenge.

De selges ikke så mange steder, men det er verdt bryet. Fordi du fortjener det.

Jeg mistenker at Nidar egentlig ikke bryr seg så mye om hvorvidt sjokoladen faktisk er naturlig eller ikke. Det viktigste er at ”naturlig” er in som slagord, og at det selger. Forbrukere flest vet jo ikke så mye som detaljene i sjokoladeproduksjon, så da kan man fint fore dem med bullshit og reklamebuzzwords.

Det er tross alt den naturligste sak av verden i reklamebransjen.

4 responses to “Helt naturlig sjokoladebullshit

  1. Nei, hvorfor skulle Nidar, eller noen andre produsenter for den sakens skyld, bry seg om sannhetsgehalten i reklamepreiket sitt?

    Jeg er heldigvis (eller uheldigvis, alt etter som…) altetende nok når det gjelder sjokolade at Bergene Melk, den sluker jeg kjapt, om jeg ikke sluker reklamene deres :)

  2. Akrubat – de bryr seg sannsynligvis ikke. Jeg hadde en mailutveksling med dem, der de sa at de gjorde det fordi “naturlig” var i tiden som markedsførings-slagord.

  3. Jeg er helt enig med deg i at der fins mange bedre og sunnere sjokolader for voksne ganer på markedet. Selv spiser jeg bare økologisk- og vegan-sjokolader (pga gluten, melk og egge-intoleranse). Etter min smak er de mørkeste av de mørke kakao-sjokoladene best, men markedsførings-bullshit eller ei….må jeg si at jeg er glad Bergenes Melk produseres. Sønnen min er nemlig allergisk mot vanillin/etylvanillin. Så den ekte vaniljen i Bergenes Melk utgjør en stor forskjell for barn som han :)). Ekte vanilje inneholder også vanillin ja…., men reaksjonen hos allergikere er ikke så stor som i kunstig fremstilt vanillin. Barn er nok litt gladere i den mildere smaken enn hva mørk sjokolade gir. Klissete og forferdelig søt er den imidlertid….så naturlig eller ei, inntas den bare til helga-kosen her i hjemmet :)

  4. Heisann! Om det er allergi som er årsaken skjønner jeg jo godt at du tar det du får. Men om du tar deg en tur i en helsekostbutikk eller en litt finere matbutikk (kommer an på hvor du bor, selvsagt) vil du finne meget gode melkesjokolader med mer kakao, mindre sukker og ekte vanilje fra Green&Blacks, Amedei, Vivani, Helios og Valrhona.

    Plamil er vel den eneste sjokoladen som er garantert melkefri, men den smaker…ikke særlig mye. Dårlig sort! Om du tåler risken for at det er spor av gluten/egg/melk i sjokoladen, prøv heller de mørke fra de ovennevnte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.