Xocai, en dårlig sjokolade

Det vakte en smule oppsikt i både bloggosfære og medier da Gunnars Ufiltrerte Oppfatning fortalte historien om bloggeren som publiserte to kritiske innlegg om den påstått fantastiske helsesjokoladen Xocai – og ble truet med søksmål for syvsifrede beløp. I dollar.

Truslene kom fra Sjokoservice, etter eget utsagn en forening for distributører av sjokoladen, som med sine magiske antioksidanter skal hjelpe for…det meste. I tillegg inneholder Sjokoservicesida det vanlige pratet om hvor farlig all annen mat er, klassikeren med at Big Mac ikke mugner. Som ikke har noe med om sjokoladen er sunn eller ikke å gjøre. Intet nytt under solen, med andre ord.

Men, for en sjokoladeelsker som meg er det en torn i øyet å se en distributør av sjokolade å skryte på seg hvor fantastisk sjokoladen deres er, når den er…helt ordinær. Ja, jeg har smakt den. Den smaker helt vanlige kjedelige Forasterobønner. Ikke noe spesielt høy kvalitet eller god smak der.

Sjokoservice forsøker å rettferdiggjøre den høye prisen – tusen pluss pluss kroner per kilo – med at den er så mye bedre enn andre sjokolader. Vel, smaken er definitivt ikke bedre. Gå inn i en delikatessebutikk eller helsekostbutikk og kjøp en plate Domori, Amedei, Valrhona, G&B, Vivani…you name them – mye bedre, og vanligvis med kilopriser fra 350 til 700 for de beste. Mye bedre, og billigere. Fordi du fortjener det.

Når Sjokoservice sammenlikner med at i dagligvarebutikker kan kjøpes en såkalt mørk kvalitetssjokolade (varmpresset og med dokumentert mindre innhold av antioksidanter) til den dobbelte pris av XoçaiTM Helsesjokolade – så skriver de enten mot bedre vitende, eller de har ikke peiling.

Og det blir verre: Noen kritikere sammenligner vår unike sunne sjokolade med ordinær sjokolade man kan kjøpe i dagligvarebutikker. Det de imidlertid glemmer i den forbindelse, er at ordinær sjokolade i produksjonen er tilsatt: raffinert sukker, fett, voks som bindemiddel og en rekke rekke andre tilsetningsstoffer. Dette er ikke tilfelle i XoçaiTM-produktene. Produktene er tilvirket uten sterk varme i produksjonen (kaldpresset). Det er målbart langt flere næringsstoffer i et kaldpresset produkt enn i et produkt hvor sterk varme er brukt. I normal sjokoladeproduksjon benyttes noe som heter ”dutching process”. En metode som blant annet gjør at bitterstoffene skilles ut.

Hvor mange feil og misforståelser klarer vi å finne?

En: Om en sjokolade inneholder raffinert sukker – som skjer før den tilsettes sjokoladen – har nada betydning for antioksidantinnholdet.

To: Det finnes riktignok mye crappy sjokolade, tilsatt mye rart. Men da sammenlikner man epler og pærer. Kvalitetssjokoladene nevnt ovenfor består av kakao, sukker, vanlije og (noen ganger) lechitin. Men det passer kanskje ikke Sjokoservice å sammenlikne like for like, for da ser man raskt at Xocai ikke er så spesielle som de later som.

Tre: Det finnes andre gode kaldpressede sjokolader også. Pacari comes to mind. Dyr, men bedre.

Fire(?): Den sterkeste oppvarmingen av kakobønner skjer ikke under selve pressingen, men når de ristes før pressing. Denne ristingen er nødvendig for å få frem kakosmaken og fjerne bitterhet. Den kan gjøres ved lav temperatur – som Pacari – men det jeg finner ikke noe om at Xocai rister ved lav varme.

Fem: Dutching er ganske riktig en prosess som kan fjerne bitterstoffer, men hovedformålet er å jevne ut smaksprofilen for bruk i industrisjokolade, så det er lettere å lage store mengder med lik smak. Dvs dårlig smak. Gode sjokolader, som fra de jeg nevnte ovenfor, bruker ikke denne metoden, nettopp fordi de ønsker å bevare den unike smaken fra bønnene. Igjen er ikke Xocai så unike som de forsøker å late som.

Til slutt et blinding flash of the obvious: Sjokolade består av kakao og sukker. Raffinert eller ikke, sukker er sukker. En sjokolade med 70% kakaoinnhold består altså av 30% rent sukker. Og omkring 40% fett. Kakaosmør inneholder fortsatt kalorier.

Kos deg gjerne med en god sjokolade. Det er en verden av smaksopplevelser. Men den gjør deg ikke sunn, frisk eller klar for bikinisesongen.

One response to “Xocai, en dårlig sjokolade

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *