De unødvendige (eller: Ikke kødd med vitenskapen!)

(Advarsel: Generaliseringer følger).

Kjære alternative. Både du med lilla sjal og krystaller, du med kajal som snakker med spøkelser på TV, du med magiske kvantemaskiner og piller uten innhold.

Jeg har tenkt lenge og vel over hvilken rolle dere spiller i å bringe verden fremover. I å forstå verden omkring oss. I å forbedre folkehelsa. Og konklusjonen er: Ganske liten. Ikke null. Noen har fått bedre helse, både takket være placeboeffekt, og fordi de har fått en god samtale med en behandler som tar dem på alvor. Og som kanskje endelig har fått dem til å droppe burger og cola til fordel for trening og grønnsaker.

Men altså ikke noe de ikke kunne fått også hos en god lege. Kort sagt: Dere er egentlig unødvendige.

Ellers har dere stort sett bidratt med tøv og tøys. Alternativmesser der dere flagrer rundt og selvutvikler dere med engler, etniske sjamaner og krystaller. Behandlinger som ikke virker, som fornekter elementær fysikk eller elementær biologi, med apparater som dikter opp umulige diagnoser. Konspirasjonsteorier om at vaksiner, medisiner, kondensstriper, antenneanlegg, mat, mobiltelefoner eller whatever dreper.

Deler av alternativbevegelsen burde heller hete ”Vart du skræmt no? – bevegelsen”.

Hva ville skjedd om dere ble borte over natten? Ganske lite. Noen flere ville dødd av burgerinfarkt. Noen færre ville gått rundt og vært redde for å bli forgiftet. Noen flere ville fortsatt vært på jakt etter meningen med livet, siden de ikke kunne selvutvikle seg med ånder eller engler. De ville kanskje funnet seg en annen religion, en identitet.

For det er det alternativbevegelsen handler om: Identitet. Noe å tro på. En forklaring på Livet, Universet og Alt sammen (som dessverre ikke er 42). En knagg å henge tilværelsen på. Og burde ikke det være greit nok? Jeg liker Kardemommeloven: Du skal ikke plage andre, du skal være grei og snill, og forøvrig kan du gjøre som du vil.

Og alternative er da greie og snille og plager ingen, og lar alle gjøre som de vil?

Nettopp. Det er problemet. I alternativland kan alle gjøre som de vil og tro på det de vil, og alle er tolerante. Så tolerante at det ikke er lov å si at noen tar feil. Alle har jo rett til egen sannhet. Dermed ender alternativbevegelsens toleranse med å bli intolerant: De tåler ikke å bli motsagt, at noen sier at de tar feil. Da er det undertrykkelse. Dermed oppheves skillet med sant og usant, riktig og feil. Om man påpeker at homeopati strider mot alt av fysikk, at blodets pH ikke kan endres slik ”Dr Young” påstår eller at en diagnose om sopp i blodet er meningsløs – da er man uanset nesten død – ja, da er man en intolerant representant for Big Pharma.

At de alternative dermed fratar seg selv muligheten til å argumentere for sine egen standpunkter går dem hus forbi.

Denne ”übertoleransen” gjør også at deler av alternativbevegelsen beskylder skeptikere og etablert vitenskap for å være arrogante, mens den selv er like arrogant: Siden den er tolerant og åpen, og bare vil alle vel, er den i egne øyne bedre enn den slemme, harde vitenskapen. Når man tilstrekkelig lenge og uimotsagt – for husk, det er intolerant å motsi folk – hører hvor fantastisk åpen og tolerant man er, ender man som narsissist. Selvgodheten oser av deler av de alternative. Det latterligste er de som snakker om hvor viktig det er å bekjempe egoet – og deretter bruker tid og penger på kurs etter kurs, bok etter bok, møte etter møte for å snakke om det.

Gå heller ut og vaksinér noen fattige barn i Afrika i stedet, om du vil være så fordømt snill og uegenyttig.

For vaksiner redder liv. Når alternative snakker om at vi ikke trenger å vaksinere mer fordi sykdommene er borte, er det jo fordi vi har vaksinert at de er borte. Det er vitenskapen som har utviklet dem. Det er vitenskapen som har funnet ut betydningen av hygiene, som har gitt oss kirurgi, antibiotika, cellegift. Det er vitenskapen som gjør at i dag overlever to av tre som får kreft, mens det bare var en av tre da jeg ble født. Vitenskapen som kan bytte ut menneskehjerter på de som er skadet.

Kort sagt: Det er vitenskapen og skolemedisinen som har gjort at de alternative lever lenge nok til å kunne få overgangsalder og klage over hvor fæl skolemedisinen er.

Det er vitenskapen som gjør at vi finner metaller og olje til å lage rør som gir oss innlagt vann og utlagt kloakk, som gir oss elektrisitet og oppvarming, som gjør at vi kan holde det rent og basillene unna.

Det er vitenskapen som gjør at vi kan dra til havs i en vinterstorm og stikke et rør flere kilometer ned i bakken, og med desimeterpresisjon treffe lommer av olje, som betaler for skole, helse og barnehage. Jobben min er å finne den oljen, og for å gjøre det bruker jeg det vitenskapen har funnet ut om geologien i Nordsjøen. Ingen oljeselskaper leier inn klarsynte for å finne olje.

Det er vitenskapen som har konstruerte motoren og metall-legeringene i bilen som du kjører med til alternativmesse.

Det er vitenskapen som utviklet datamaskinen som bilen ble konstruert på, og som laget laptopen og internett der du kan skrive bloggposter om hvor farlig moderne teknologi er.

Det er vitenskapen som har gjort av vi kan se inn i atomer, og ut i det ytre rom, flere milliarder år tilbake i tid, til rett etter Big bang.

Det er vitenskapen som gjør at vi vet at dinosaurer vandret på jorda, at aper ble til mennesker, hvorfor det er vulkaner på Island og ikke i Norge (i hvert fall ikke de siste 250 millioner år).

Derfor blir jeg ganske lei hver gang alternative snakker nedsettende om vitenskap. Om farlig stråling, kjemikalier, Big Pharma, HAARP, homeopati, magi, kvanter og annen forvrengning av fysikk. Ja, de viser at vitenskapen slett ikke er perefkt, at kapitalister er grådige og at medisiner kan være farlige. Men det visste vi fra før. Hva har de alternative ellers bidratt med? Noen varme klemmer, kos og litt om kosthold. Og mye selvgodt skjitprat.

Men noen av oss må jobbe hardt for å finne ut ting. Vi tar ofte feil, men men vi har metoder til å finne feilene. De alternative fratar heller seg selv muligheten til å si at noe er feil. Derfor blir jeg, som forskerutdannet oljeleter, ganske fornærmet når alternative snakker nedsettende om vitenskap.

Så, kjære alternative: Ikke kødd med vitenskapen. Dere er unødvendige. Klapp igjen eller piss off.

10 responses to “De unødvendige (eller: Ikke kødd med vitenskapen!)

 1. Hear, hear!

  La meg dog bare få gleden av å påpeke en feil, en geologisk en som sådan:

  >hvorfor det er vulkaner på Island og ikke i Norge (i hvert fall ikke de siste 250 millioner år).

  Den aktive vulkanen Beerenberg føler seg fornærmet og utelatt. Er den ikke like god som Hekla?

 2. Det er helt i orden at du undervurderer alternativbranjen.MEN, Om kort tid, trolig innen de nærmeste par årene vil verden være totalt forandret.Avsløringer vil skje, sannheten vil komme frem.Og da vil du og likesinnede skjønne at de alternative har rett og dere tok feil.Dette høres ut som sprøyt for dere, men dette er fakta.Bare vent å se.Avsløringer om hva som er sant og ikke kommer fortere enn dere aner.

  • Det er snart 30-års-jubileum for første gangen jeg fikk det argumentet servert. Omtrent samtidig som første gangen Arngren hadde den flyvende bilen i katalogen sin. Lev i trua.

 3. Veldig fint innlegg, men en litt flåsete setning i avslutningen: “Hva har de alternative ellers bidratt med?” Alle typer skolemedisin, før de er blitt testet tilstrekkelig, begynte som alternativ medisin. Jeg ler også av healere og shamaner som tror at en røyksky kan helbrede eller åpne for nye dimensjoner, men er det like greit å le av et preparat som falt inn under kategorien “alternativ” for 30 år siden, mens som siden er modifisert og i dag regnes om skolemedisin? Just asking…

  • Du har et godt poeng: Man skal alltid være åpen for nye ting, ikke avvise noe bare fordi det er nytt, ukjent eller strider mot kjent kunnskap. Hvilket preparat er det du tenker på? Men enkelte ting er testet ganske mange ganger….og virker fortsatt ikke.

 4. Flott skrevet. Det er på tide at folk flest får øynene opp for hva denne industrien egentlig står for.

  Jeg venter også på den dagen Big Altie kan fremlegge seriøs forskning som underbygger deres argumenter. Den dagen ser ikke ut til å komme.

 5. I det meste står nok jeg på naturvitenskapens side, men jeg mener jo at det fins mer enn en vitenskapelig metode. (Og det er jeg ikke alene om). Mye av det “alternativistene” driver med tror jeg nok er tøv; men jeg kan ikke påstå at jeg vet at det er sånn. Jeg har heller ikke noe behov for å vite det. Jeg vet av egen erfaring at det å “drive med noe tull som er gøy” faktisk kan ha god effekt. (Så lenge man unnslipper vitenskapens kritiske blikk.) Jeg er for at mennesker eksperimenterer; prøver å finne ut ting på egen hånd, eller sammen med andre. Prøving og feiling blir man ikke dummere av. Å leke er kanskje det viktigste vi mennesker driver med.
  Alternativene til skolemedisinen er ikke unødvendige. Det offisielt godkjente helsevesenet vil aldri få kapasitet til å ta seg av alle menneskelige problemer. Det sliter allerede i dag. Hvis man f.eks skulle satse på å diagnostisere alle menn som har et tidlig stadium av prostatakreft ville sammenbruddet være et faktum. Og dette er bare ett eksempel.
  Jeg skulle ønske at noen av de skarpeste “skeptikerne” våre ville bruke mer av sin energi på konstruktiv kritikk av det offisielle helsevesenet vårt; i stedet for å kjempe mot “ting de ikke tror på”. (Kampen mot vindmøller hører middelalderen til!) Her er det bruk for alle tilgjengelige ressurser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.